Hakkımızda

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde 13.06.2006 tarihinde kuruluşu gerçekleştirilen Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalımız, Ocak 2007 tarihinde Trakya bölgesinde çocuk psikiyatrisi dalında poliklinik ve eğitim hizmetinin Prof. Dr. Işık Görker tarafından başlatıldığı ilk kurumsal bölümdür. Kuruluşundan kısa bir zaman sonra, 2013 yılı - 23. Ulusal Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kongresi, anabilim dalımızın Çocuk ve Ergen Psikiyatri Derneği ile birlikte oluşturduğu organizasyon sonucu Edirne Balkan Kongre Merkezi’nde geniş bir katılım sağlanarak gerçekleştirmiştir.

Aileleri ile birlikte başvuruda bulunan 0 yaş -18 yaş arası bebek, çocuk ve ergenlerimiz, kliniğimizde aileleri ile birlikte değerlendirme altına alınmaktadır. Anabilim Dalımızda:

1.     Tanısal değerlendirmeler sonrasında vakalarımız izlem altına alınmakta ve bu izlem çoğunlukla uzun süreli olup, tedavileri erişkin yaşa kadar sürdürülmektedir
2.     Gereğinde rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmektedir
3.     Tıp Fakültesinin diğer disiplinleri ya da anabilim dalları tarafından istekte bulunulan konsültasyonlar değerlendirilerek ve gerektiğinde tedavi programı oluşturularak konsültasyon-liyazon psikiyatrisi hizmeti verilmektedir.
        Bu hizmet dahilinde;
        çocuk ve ergenlerde diğer medikal hastalıklar ile birliktelik gösteren psikiyatrik bulgu ya da bozuklukların değerlendirmesi yapılmakta, gereğinde tedavi programları oluşturulmaktadır. 
        çocuk ya da ergendeki medikal bir hastalığın ikincil olarak oluşturduğu psikiyatrik bulgu ya da bozuklukların değerlendirmesi yapılmakta, gereğinde tedavi programları oluşturulmaktadır.
4.     Mahkemelerden maruz kaldıkları ihmal, istismar, suç ve diğer nedenlerle ruhsal değerlendirmelerinin ve karar raporlarının istenmesi amacı ile gönderilen çocuk ve ergenlerin, poliklinikte ruhsal muayeneleri ve değerlendirilmeleri      yapılmakta, psikometrik tetkikleri tamamlanmakta ve gereğinde sosyal inceleme raporları düzenlendikten sonra, her ay belirli tarihlerde Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı’nın Başkanlığında gerçekleştirilen Adli Heyet’te değerlendirmeleri yapılarak vakalarımızın karar raporları düzenlenip ilgili mahkemelere gönderilmektedir.
5.     Polikliniğimizde değerlendirilen bazı vakalar için sağlık ya da eğitim tedbiri uygulanmakta ve vakaların bu karar ile belirli aralıklarla tedavi ve izlemleri sürdürülmektedir.
6.     Bakıma muhtaç ya da Sosyal Hizmetler Kurumlarında koruma altına alınan, barınan çocukların ruhsal durum muayeneleri yapılmakta, gerektiğinde rehberlik hizmeti ve/veya tedavi hizmetleri verilmektedir.
7.     Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından belirli aralıklarla anabilim dalımızdan bir öğretim üyesi uzman doktorun da yer aldığı sağlık kurulu heyetleri (ÇÖZGER) oluşturulmaktadır. Nörogelişimsel Bozukluklar olarak adlandırılan dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, otizm spektrum bozukluğu, özgül öğrenme bozukluğu, zihinsel gelişimde gerilik ile birlikte bilişsel gelişimde gerilik tanıları alan, fiziksel engeli, serebral palsi’si olan veya sendromik olan vakalar sağlık kurulunda değerlendirilerek, düzenlenen sağlık kurulu raporları ile özel eğitimden, sosyal yardımdan yararlanabilmeleri sağlanmaktadır.
8.     Psikometrik değerlendirmeler psikoloğumuz tarafından yapılmaktadır. Bu değerlendirmelerde her vakaya göre uygulanmasına karar verilen; Stanford-Binet Zeka Testi, Cattell Zeka Testi, Denver Gelişim Testi, Bender-Gestalt Görsel Algı Testi, Benton Görsel Algı Testi, WISC-R Zeka Testi, WISC 4 Testi, Wisconsin Kart Eşleme Testi, Stroop Görsel Algı Testi, Louise-Düss Hikayeler Testi uygulanmaktadır. 
9.     Anabilim Dalımız, Edirne Sosyal Hizmetler Kurumu çalışanlarına Hastanemiz bünyesinde hizmet içi eğitim uygulaması gerçekleştirmiş olup, ihtiyaç halinde okul öğretmenleri ve aileler için gerek okullarda gerekse Halk Eğitim Merkezi’nde bilgilendirme toplantıları gerçekleştirerek, eğitim danışmanlığı ve topluma yönelik koruyucu ruh sağlığı hizmetini sürdürmektedir.
 
Aileleri ve Toplumu Bilgilendirici Yayınlar

   Anabilim Dalımız,  ailelere, öğretmenlere, gönüllüler ya da çocuk ve ergenlerle ilişkisi olan kurumlara, konferans, seminer ve benzeri eğitim-bilgilendirme toplantıları yaparken aynı zamanda ebeveynlere yönelik broşür tipinde açıklayıcı ve yönlendirici basit kılavuz yayınlar oluşturmuştur. Kılavuzlarımız, kliniğimize başvuruda bulunan vakalarımızın yakınmalarına göre seçilerek ebeveynlerine veriliyorken, kılavuz bilgilerimiz aynı zamanda, Trakya Üniversitesi radyosu Radyo Günebakan’da her hafta gerçekleştirilen radyo programlarımızda konu başlıkları daha da ayrıntılandırılarak öğretim üyelerimiz tarafından anlatılmıştır. Kılavuz konularımızı içeren radyo programlarımız arzu edildiğinde, Spotify üzerinden Radyo Günebakan’a girilerek dinlenebilir.

Anabilim Dalımızda tanısı, tedavisi ve girişimleri yapılan psikiyatrik sorunlar ve hastalıklar:

  1. Otizm ve Otizm Spektrum Bozuklukları
  2. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
  3. Karşı Gelme Bozukluğu
  4. Davranım Bozukluğu
  5. Özgül Öğrenme Bozuklukları = Okuma bozukluğu (disleksi), Yazılı anlatım bozukluğu (disgrafi), Aritmetik bozukluğu (diskalküli)
  6. Zeka Gerilikleri
  7. Kaygı Bozuklukları (örn. okul reddi, Ayrılık Kaygısı Bozukluğu, Seçici Konuşmamazlık, Sosyal Fobi, Yaygın Kaygı Bozukluğu,  korkular)
  8. Duygu Durum Bozuklukları (örn. Depresif bozukluk, Bipolar Bozukluk)
  9. Tik Bozuklukları
  10. Dışa Atım Bozuklukları (idrar ve kaka kaçırma)
  11. Cinsel Kimlik Bozukluğu ve Cinsel Farklılaşma Bozuklukları
  12. İletişim Bozuklukları (Kekemelik, Konuşma ve Dil Bozuklukları)
  13. Uyku Bozuklukları
  14. Yeme ve Yedirme Bozuklukları
  15. Ergenlerde Kimlik Sorunu
  16. Kardeş ve akran ilişki sorunları
  17. Bebeklik ve Erken Çocukluk Dönemi  Ruhsal Sorunları
  18. Aile içi etkileşim sorunları
  19. Ergenlik dönemi ruhsal özellikleri ve sorunları
  20. Korunma altındaki çocukların ruhsal sorunları
  21. Koruyucu aile ve evlat edinilen çocuklar ve ailelerinin sorunları
  22. Çocuk İstismarı ve İhmal (fiziksel, duygusal, cinsel) (aile içi/aile dışı)
  23. Bedensel sağlık sorunu olan çocuk ve ergenlerde görülen ruhsal sorun ve bozukluklar

 

Bu içerik 07.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 1012 kez okundu.